برنامه ریزی برای ماه رمضان

در مورد برنامه ریزی ماه ای سخن به عمل می آوریم که از تمام ماه های سال فضیلت دارد‍‍‍‍، ماه ای است که قرآن عظیم الشان در آن نازل گردیده و شب قدر در آن وجود دارد .
آری ، ماه رمضان ماه مهمانی خداوند برای بنده گان است زیرا که از شب اول رمضان در های بهشت باز می شوند و تا شب آخر بسته نمی شود ، از شب اول آن در های جهنم بسته می شود و شیاطین در بند و زنجیرها می شوند .
ماه رمضان ماه ای است که اول آن رحمت است وسط اش مغفرت و اخیرش آزادی از آتش جهنم است یعنی با رحمت به مهمانی خدا دعوت می شویم ، آمرزیده می شویم و در اخیر از آتش جهنم آزاد می شویم .
شب قدر در این ماه وجود دارد که عبادات در آن از هزار ماه سال فضیلت دارد ، شبی که قرآن مورد آن می فرماید :
( لیلة القدر خیر من الف شهر . تنزل الملائکة و الروح فیها باذن ربهم من کل امر . سلم هی حتی مطلع الفجر ) سورة القدر ۳-۵
ترجمه : شب قدر بهتر از هزار ماه است . فرشتگان و روح در آن شب به اذن پروردگار شان برای ( تقدیر ) هر کاری نازل می شوند . شبی است که سرشار از سلامت ( و برکت و رحمت ) تا طلوع سپیده دم !
یکی از اهداف ماه رمضان این است که از این فرصت بیشترین بهره برداری بکنیم ،‌ عبادات را به شکل درست انجام دهیم و از رحمت و مغفرت خود را محروم نسازیم .
برای بهره برداری از این ماه هر شخص باید متناسب به موقعیت شغلی و وضعیت جسمانی و روانی خودش برنامه ریزی کند .
موفقیت در هر کار وابسته به برنامه ریزی منظم می باشد ، وقتی انسان ارزش یک موضوع را درک کند میتواند از آن به شکل درست بهره برداری بکند .
برای اینکه به هدف خود دست یابیم باید برنامه منظم داشته باشیم حتی برای لحظات که در خواب و استراحت قرار داریم .
برنامه ریزی دقیق ضامن موفقیت انسان در یک کار می باشد ، پس برای بهره برداری خوب از ماه رمضان مدنظر گرفتن نکات ذیل ضروری می باشد :
۱- اولا تمام اهداف خود را روی کاغذ بنویسیم ، زیرا اهداف مکتوب در مقایسه به اهداف که فقط در ذهن داریم بیشتر جنبه عملی دارد .
۲- اهداف قابل مقایسه نظر به اهداف عمومی زودتر به دست می آید پس اهداف خود را دقیق ثبت کنیم .
مثلا : شخص ننویسد که قرآن را تلاوت خواهم کرد بلکه بنویسد که سه بار قرآن را ختم خواهم کرد .
۳- هر شخص جدول محاسبه روزانه داشته باشد ، کارهای یومیه خود را محاسبه کند و به فردای بهتر از امروز فکر کند .
۴- عدم تمایل به برنامه ریزی عامل شکست انسان در هر میدان است لذا اهداف و برنامه های خود را قبل از آغاز رمضان بنویسیم آن را مرور کرده و بر آن اضافات داشته باشیم و در جریان ماه از کار های خود ارزیابی کنیم و در اخیر ماه خود را محاسبه نماییم .
۵- در این ماه مبارک ، برعلاوه عبادات فرضی که انجام می دهیم برخی عبادات نفلی را نیز جاگزین برنامه خود بسازیم ،
اولا : در ادا کردن نماز های پنجگانه در سر وقت سستی نکنیم ، در انجام دادن نوافل حریص باشیم و در ضمن نماز های تهجد را به شکل منظم و بدون قضا شدن انجام دهیم ، چون ماه رمضان فرصت خوب برای تمرین و عادت دادن نفس به ادای نماز تهجد است ،‌پس به آن توجه جدی بکنیم .
۶- به تلاوت کردن قرآن عظیم الشان در این ماه پر برکت توجه داشته باشیم تلاش کنیم همیشه در تعامل با قرآن باشیم ، و همه روزه آن را تلاوت نماییم .
۷- با قرآن سه نوع تعامل داشته باشیم :

  • تلاوت قرآن عظیم الشان
  • حفظ بعضی سوره ها
  • ترجمه و تفسیر قرآن مجید
    ۸- بیشتر مردم در این ماه فقط به تلاوت قرآن اکتفا می کنند در حالیکه باید ترجمه و تفسیر آن را نیز مطالعه کنیم و روزانه با قرآن در خلوت باشیم در معانی آن تدبر نموده و آن را در زندگی خود تطبیق کنیم .
    پس خلوت با قرآن را از اولویات قرار دهیم .
    ۹- ذکر و استغفار داشته باشیم و تلاش کنیم از مرحله ذکر زبانی به ذکر قلبی و یاد واقعی خداوند برسیم .
    بهترین ذکر ، استغفار و لااله الا الله است پس مداوم آن را ورد زبان خود بسازیم حتی در هنگام رفت و آمد یا انجام کارهای خانه زبان ما را به ذکر الله متعال مشغول سازیم .
    ۱۰- دعا ها را تقسیم کنیم و در چند نوبت در شب و روز آن را بخوانیم . شب ها را با خداوند خلوت نموده به راز و نیاز با او بپردازیم ، و در دعا کردن اصرار داشته باشیم زیرا الله متعال بنده ای را دوست دارد که در دعا بیشتر پافشاری می کند.
    ۱۱- نیت کار خیر داشته باشیم ،‌زیرا در ماه رمضان انجام هر کار خیر ده حسنه دارد و اگر کسی نیت کار بد داشته باشد و آن را انجام ندهد برای اش یک حسنه نوشته می شود پس به انجام خیر حریص باشیم چون در هر حال سود کرده ایم .
    ۱۲- چون در ماه رمضان متفاوت از سال های گذشته قرار داریم لذا از رفتن به جماعت پرهیز کنیم حتی الامکان نماز تراویح را به جماعت در خانه ادا کنیم .
    ۱۳- صدقات و خیرات ها را در این ماه فراموش نکنیم .
    ۱۴- قیام الیل را در این ماه عادت خود بگردانیم ،‌ چون در این ایام همه در خانه بسر می بریم و جبران خواب را به راحتی از طرف روز می توانیم بکنیم لذا هر شب با برنامه منظم عبادی و تزکیوی قیام الیل بکنیم .
    ۱۵- اعتکاف در دهه اخیر رمضان را در برنامه خود جابجا بسازیم و در آن انجام آن سعی کنیم .
    ۱۶- در این ماه به ترک محرمات (‌چشم ،‌ گوش و زبان ) توجه بکنیم و از گپ زدن بی مورد وهدر دادن انرژی خودداری کنیم .
    ۱۷- کوشش کنیم دائم الوضوء باشیم حتی قبل از خواب هم وضو داشته باشیم زیرا در ماه ای قرار داریم که خوابیدن و نفس کشیدن در آن عبادت است .
    ۱۸- از هدر دادن وقت خودداری کنیم با برنامه ریزی متناسب با کارهای یومیه خود می توانیم استفاده بیشتری از این ماه بکنیم .
    ۱۹- خواب و تلویزیون دو آفت بزرگی اند ، لذا وقت های هر دو رامشخص سازیم و فقط بعضی برنامه های مفید را تماشا نموده بقیه را رها سازیم .
    متاسفانه اکثریت این ماه را به خواب و تماشا تلویزیون سپری می کنند ، اوقات و ساعات این ماه پر برکت به مراتب با ارزش تر از این است که وقت خود را به دیدن تلویزیون و خواب سپری نماییم .
    ۲۰- بهره گیری مناسب از فضای مجازی داشته باشیم و از آن در نشر و پخش موضوعات دینی و اطلاع رسانی در مورد اهمیت و فضیلت این ماه کار بگیریم و از مشغول شدن بیش از حد در فضای مجازی خودداری کنیم .
    ۲۱- نظر به حالات فعلی اشتراک در مجالس دینی و تزکیوی ممکن نیست ، پس بهتر است که در خانه درس های تزکیوی و دینی داشته باشیم تا از اجر حلقات دینی محروم نگردیم .
    ۲۲- از ضیافت های رمضانی در این ماه خودداری کنیم و به جای آن به فقرا و نیازمندان دست مساعدت بدهیم .
    ۲۳- رمضان در نزد برخی مردم به تماشا سریال ها و مسابقات گوناگون و مصروف بودن در فضای مجازی مشهور است این واقعیت را تغییر دهیم .
    ۲۴- به صحت خود توجه داشته باشیم تا بتوانیم عبادات را به شکل درست انجام دهیم از پرخوری جلوگیری نموده و کوشش کنیم از غذاهای پروتین دار و قندی بیشتر استفاده کنیم .

در اخیر از الله منان توفیق عمل خواهانیم تا برای همه ما و شما توفیق عمل مزید در این ماه را نصیب فرمایند .

✍نویسنده : فاطمه شفیق

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شما میتوانید از برچسب ها و ویژگی های HTML هم استفاده کنید: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

بالا